Múlt szerdán volt Hugi szülinapja, és bár én már felköszöntettem otthon, szerettük volna meglepni valamivel. Kerestem a városban egy boltot, ahol képeslapokat is lehet kapni, választottam egy helyeset, és Dáviddal együtt megírtuk neki. Délután elvittem a postára feladni, ahol a postáskisasszonnyal nem igen értettük egymást, mert ő alig tudott angolul, én meg norvégul. (Mondjuk az ő angoltudása még mindig jobb volt, mint az én norvégtudásom.) Ebből a következő párbeszéd sült ki. Én megkérdeztem, hogy mikor fog megérkezni a lap Magyarországra. Erre ő megkérdezte, hogy Magyarország Európában van-e. Ezen úgy meglepődtem, hogy eltartott egy darabig, mire kinyögtem, hogy igen. Erre ő megmondta, hogy mennyi a lap feladásának az ára. Megpróbáltam még egyszer megkérdezni, hogy mikor érkezik meg a küldemény, amire most az volt a válasz, hogy a többit már intézi, nyugodjak meg. Más választásom nem lévén eljöttem, és feladtam, hogy tőle tudjam ezt meg. :) Aztán kiderült, hogy a szerdán kora délután feladott lapot a címzett hétfőn kapta meg.
Miután a lapot sikeresen feladtam, sétáltam egyet a városban és felfedeztem a Gronland nevű városrészt (Grönlandnak mondják, mint mi a földrészt), amit javarészben bevándorlók laknak. Ez nagyon érdekes karaktert kölcsönöz ennek a kerületnek: sokszínű és érdekes környék ez. A legjobban az tetszik benne, hogy sok olyan élelmiszerboltot találni itt, amik hatalmas választékot kínálnak a norvég viszonyokhoz képest elérhető áron. A zöldségespultokat végignézve kifejezetten az volt az érzésem, hogy nem is ugyanazon a bolygón lakom, ahonnan ezek a termények származnak: az egy dolog, hogy egyeseknek nem tudom a nevét, de volt olyan eset, amikor éppen ötletem sem volt, hogy zöldséggel vagy gyümölccsel állok-e szemben, melyik részét lehetne megenni és hogyan kéne elkészíteni. Majd lefényképezem őket és a blogon lehet a tippeket betküldeni. :)
Szerencsére találtam ismerős dolgokat, így M. receptje alapján nagyon finom vöröslencsefőzeléket készítettem. Apróra vágtam és kevés olajon megpirítottam egy nagy fej hagymát, arra rádobtam kb. 25 dkg átmosott vöröslencsét, egy kicsit pirítottam. Egy pár perc után felöntöttem kb. háromszoros mennyiségű vízzel, belevágtam három nagyobbacska paradicsomot, sóztam, borsoztam és őrölt köménymaggal fűszereztem. Nagyjából 25-30 perc alatt készre főtt az egész. Mivel utána hagytam állni nagyjából egy óráig, így főzelék állagú lett. Ebből a mennyiségből ketten kétszer ettünk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése