2011. november 29., kedd

Őszi ebéd

Itt Oslóban még mindig őszies időjárás uralkodik. Szerencsére elkerült minket a Berit nevű vihar, bár az ország nyugati és déli partvidékén nagy károkat okozott, és sajnos halálos áldozatai is voltak. Nálunk +5-10 fok van, és még napsütés is előfordul. Ez a hangulat inspirálta a minapi ebédemet: a sütőtöklevest és a padlizsánkrémet. Sajnos a képek ezekről a fogásokról teljesen elvesztek, mert a gépben az elemek pont akkor merültek le, amikor fényképeztem. Remélem, lesz, akinek a szöveg is elég inspirációt jelent egy kis főzőcskézéshez.

Sütőtökleves 

Ehhez a leveshez az ötletet az ötletet Kern Ági blogjáról mertítettem. A hétvégről még maradt kb. 30 dekányi megsütött sütőtököm. Ezt kikapartam a héjából, feltettem főni körülbelül annyi alaplével, amennyi ellepte. Mikor már forrt, belekevertem kb. 2 dl főző tejszínt és 3 púpos evőkanálnyi krémes tejfölt. Mivel botmixerem nincs, krémlevesnek nem lehet nevezni a végeredményt, de így is nagyon jó lett az állaga. Mondjuk, ha lenne gépem, biztos összeturmixoltam volna. :)

Kóstolás után végre megértettem, hogy mit értenek mások az alatt, hogy szívet-lelket melengető ez a leves. :)

Paradicsomos padlizsánkrém

Mivel földrajzi adottságai miatt Norvégia nem a mezőgazdaság fellegvára, elég sok alapanyag egész évben elérhető, mert importálják. Legutóbb padlizsánt sikerült jó áron vennem a Grondlandon. Ebből született Ízbolygó receptje hatására egy gyors és ízletes padlizsánkrém. Dávid anyukájától márt tanultam egy nagyon finom receptet, de most nem azt választottam, mert nem bírtam magam rávenni, hogy akár egy kis fej hagymát is finomra aprítsak. Így a következőképpen jártam el. Megmostam a közepes méretű padlizsánomat, és sütőpapírral bélelt tepsiben magas hőmérsékleten addig sütöttem, amíg jó puha lett a belseje. Közben 3 nagyobb paradicsomot megmostam, feldaraboltam, és egy kis fűszerolajon némi sóval feltettem párolódni. (Az olaj Dávid fetasajtjához volt mellékelve, aminek a csomagolását rég kidobtam, így nem tudom, hogy pontosan mi volt benne.) Alaposan megszórtam fokhagymaporral, és addig főztem, amíg jó krémes lett. A végén adtam hozzá egy tekintélyes adag morzsolt koriandert, egyet forraltam még rajta, majd az egészet átszedtem egy keverőtálba. A padlizsánt egy másik tálban alufóliával letakarva kezelhető hőmérsékletőre hűtöttem, majd egy fakanállal kikapartam a húsát a héjából és a paradicsom mellé tettem. Szintén a fakanállal jól elkevertem a zöldségeket, közben kicsit össze is törtem őket. Más körülmények között ezt sem kíméltem volna a botmixerrel, de rá kellett jönnöm, hogy akkor is nagyon finom, ha nem teljesen egynemű az állaga.

Jó étvágyat! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése